Het spel van Tai Chi

Mijn leraren

Image

Thierry Alibert, 2015

Van deze Franse grootmeester in Tai Chi, qigong en verschillende andere Oosterse vechtsporten, leerde ik in de zomer van 2015 onder andere de Yang ChengFu versie van de Yangstijl 108 vorm. Thierry besteedt veel aandacht aan de martiale toepassingen van de bewegingen, waardoor je ze beter met de juiste intentie kunt uitvoeren. Een stokpaardje van Meester Alibert is het basculer le bassin (kantelen van het bekken). Bijzonder inspirerend vond ik ook Thierry's vrolijke, energieke en gedreven manier van lesgeven.

Naar zijn site

Image

Dr. Paul Lam, vanaf 2010

Dr. Paul Lam is oprichter en leider van de Tai Chi for Health organisatie. Paul is zowel grootmeester in Tai Chi Chuan als Westerse arts. Hij ontwikkelde Tai Chi programma's die toegesneden zijn op aandoeningen als reuma en osteoporose. Deze programma's doceer ik met veel plezier. Van Dr. Lam leerde ik o.a. hoe je Tai Chi Chuan kunt overbrengen met behulp van zijn stapsgewijze lesmethode. Het door hem geschreven boek "Teaching Tai Chi Effectively" is al jaren mijn bijbel.

Naar zijn site

Image

Peter Ralston, 2014 en 2015

Moeiteloos, bewust bewegen is door deze Amerikaanse wereldkampioen full-contact martial arts en expert in bijna alle Oosterse vechtsporten, verheven tot een ware wetenschap. Zijn boeken "Zen Body Being" en "The Principles of Effortless Power" behoren tot de beste die er over bewegen geschreven zijn. Vind ik. Tijdens zijn Cheng Hsin Holland Camp in 2014 en 2015 leerde ik van Peter bewuster en wijzer bewegen zonder inspanning. Ik besefte dat staan een vorm van vallen is, dat je in je voeten kunt vallen, dat je kunt bewegen met behulp van de zwaartekracht in plaats van ertegenin. Peters lessen zijn doorspekt met humor en grappige anekdotes. Zo leerde ik ook dat er best gelachen mag worden tijdens de Tai Chi les.

Naar zijn site

Image

Rob van Ham, 2014 en 2015

Peter Ralstons school Cheng Hsin wordt in Nederland geleid door Rob van Ham. Tijdens de workshops van Rob onderzoek je op een rustige, diepgaande en eerlijke manier hoe je de principes van Ralston kunt toepassen in je Tai Chi. Van Rob heb ik geleerd om echt te ontspannen - het allerbelangrijkste bij Tai Chi - en om mijn heupen en knieën op de juiste manier te gebruiken.

Naar zijn site

Image

Judith van Drooge, vanaf 2012

Wat een mazzel dat ik dicht bij Zwolle woon en af en toe lessen en workshops mag volgen bij Judith. Ze is meervoudig wereldkampioen Tai Chi Chuan en aanvoerder van ons nationale Tai Chi team. Ik bewonder Judith enorm om de manier waarop ze loopt en beweegt, met 'benen van beton'. Maar ook om haar tomeloze energie. Dankzij haar zijn evenementen als de Wereld Tai Chi Dag in Zwolle en het Nationale Tai Chi Festival in Utrecht ieder jaar een groter succes. Op haar school Inner Touch in Zwolle geeft Judith een breed scala aan lessen qigong en Tai Chi, waaronder ook stok-, zwaard-, waaier- en sabelvormen. Van Judith leerde ik onder andere de Tai Chi Kung Fu waaiervorm 52. Omdat ze goed en kritisch kijkt hoe je beweegt, kan Judith je met één rake aanwijzing jaren vooruit helpen.

Naar site

Image

Mei Luo Yuan en DaZhou, 2012

In 2012 verbleef ik van september tot december in het Chinese Yangshuo aan de Tai Chi school Long Tou Shan van meester Mei Luo Yuan. Mei is vooral bedreven in de Chen stijl, met de bijbehorende martiale applicaties en het gebruik van innerlijke kracht en energie. Gelukkig spreekt Mei redelijk Engels en heeft ze haar Tai Chi geheimen met me willen delen. Van Mei en haar zoon DaZhou leerde ik de korte (18) en de lange (73) Chen stijl vorm. Bij Long Tou Shan oefende ik ook veel met Master Yong, van wie ik de 24-vorm vereenvoudigde Yangstijl leerde. Aan zijn bijzonder enthousiaste manier van lesgeven neem ik graag een voorbeeld. Toen ik in China was, werd er door Travel Channel een televisieprogramma gemaakt over mijn lerares en haar school. Als je wilt zien hoe ik daar les kreeg, verwijs ik je graag naar deze aflevering op YouTube

Naar hun site

Image

Ellen Reitsma, vanaf 2010

Ellen reist heel Europa door om leraren op te leiden in de programma's van Dr. Lam. Als fysiotherapeute is ze zich als geen ander bewust van de voordelen, maar ook de risico's, van het oefenen van Tai Chi. Van Ellen leerde ik essentiële technieken voor het lesgeven aan ouderen en mensen met beperkingen. Door haar vakmanschap, haar enthousiasme en omdat ze zo'n fijn mens is, zijn haar workshops en lessen een groot feest. Sinds 2010 volg ik regelmatig haar trainingen voor instructeurs Tai Chi voor Reuma en Tai Chi voor Osteoporose. Daarnaast leerde ze me in 2014 de Sunstijl 73 vorm.

Image

Sjaak Terwindt, vanaf 2010

Sjaak is een leerling van de bekende Tai Chi meester Roel Jansen die verschillende goede boeken over Tai Chi heeft geschreven. Een aantal jaren liep ik iedere woensdagavond en soms ook op zondagochtend de Yang 108 vorm met Sjaak. Hij leerde me deze vorm, evenals de 24 vorm vereenvoudigde Yangstijl en het Tai Chi zwaardspel 32 bewegingen. In zijn lessen hecht Sjaak veel belang aan het 'rond' bewegen, als één geheel, zonder energie te verspillen. Met veel geduld, weinig woorden en veel oefenen heeft hij mij deze belangrijke beweegprincipes eigen laten maken. Op aanraden van Sjaak ben ik in China Tai Chi Chuan gaan leren bij meester Mei Luo Yuan.

Image

Jan Snel, van 1995 tot 2010

Jan en Flori brachten mij de eerste beginselen van qigong en Tai Chi bij. En hoe! De goede houding, breed uitstappen, schouders laag, langzaam en vloeiend bewegen, vanuit je centrum, bewust je gewicht verplaatsen, leeg en vol, in evenwicht zijn, maar ook focussen, je geest tot rust brengen, de qi voelen stromen - deze basistechnieken werden mij ingeprent tijdens de lessen en workshops en later tijdens de docentenopleiding van T'ai Chi Tao Qi Hai. Jan is al sinds zijn kindertijd bezig met Tai Chi. Hij maakte veel reizen door China en kreeg les van verschillende meesters in verschillende stijlen, zowel qigong als Tai Chi en wu shu. Bijzonder is Jans passie voor de 'vrije vorm', misschien wel de moeilijkste vorm van Tai Chi die er is.

Naar zijn site